02 december 2010, Redactie

Shell daalt op duurzaamheidladder

Philips weet het best haar leveranciers mee te nemen in de verduurzaming van de productieketen. De elektronicamultinational heeft vandaag voor de derde keer de VBDO Verantwoord Ketenbeheer Award gewonnen. Oliegigant Shell, enkele jaren terug nog in de top drie, eindigde op de tiende plaats.

De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) heeft de prijs vandaag voor de vijfde keer uitgereikt. Een onafhankelijke jury bepaalt elk jaar welke beursgenoteerde onderneming de prijs mee naar huis neemt. Ze doet dat aan de hand van onderzoek dat door de VBDO wordt uitgevoerd. De beleggersvereniging heeft 40 AEX-genoteerde ondernemingen geanalyseerd op hun openbaar gerapporteerde prestaties op het vlak van duurzaam ketenbeheer.

Impact

Gekeken is naar een groot aantal duurzaamheidaspecten binnen de totale productieketen, dus ook bij de toeleveranciers van de onderzochte bedrijven. Nieuw is dat dit jaar bij de beoordeling meer is gekeken naar de impact van het duurzaamheidstreven. In voorgaande jaren lag de focus nog meer op het beleid.

Die aangepaste wijze van beoordelen heeft echter weinig veranderd aan het selecte groepje van best scorende bedrijven. Ahold, AkzoNobel, ASML, DSM, Philips, Reed Elsevier en Unilever behoren al enkele jaren tot de onbetwiste koplopers in de ranglijst.

Gestage daling

Maar er is niet alleen goed nieuws te melden. Sommige bedrijven scoren minder goed dan voorgaande jaren. Opvallend is de gestage daling van Shell. De oliegigant stond in 2007 nog op de derde plaats. Dit jaar eindigt Shell op de tiende plaats.

Zie ook:

VBDO: Persbericht 02 dec. 2010