02 december 2010, Redactie

Ikea heeft meest ‘groene’ imago

Ikea heeft de meest duurzame reputatie van Nederland. Dat blijkt uit de Sustainable Image Index. Het onderzoek kijkt hoe de duurzaamheidinspanningen van de bekendste merken worden beoordeeld door consumenten.
Dat reputatie en werkelijkheid nogal eens uit elkaar lopen, blijkt onder meer uit het feit dat Ikea de laatste jaren nogal wat kritiek over zich heen heeft gehad. Het bedrijf zou onder meer op grote schaal gebruik maken van ‘fout’ hout.

Een ‘klokkenluider’ uit de top van het bedrijf deed afgelopen jaar een boekje open over misstanden binnen de Zweedse meubelreus. Ikea-oprichter Ingvar Kamprad zou zijn stafmedewerkers een wijze les hebben bijgebracht over bedrijfsimago: “Omgeef je met Greenpeace, WWF en Unicef en eigen je hun imago toe.”

Triodos Bank

Opmerkelijk is ook dat het bij uitstek ‘groene’ merk Triodos Bank pas op de negende plaats in de index te vinden is. Alle marketinginspanningen om het bedrijf als duurzame bank in de markt te zetten, maken weinig indruk op de consument, zo lijkt het.

Hetzelfde geldt voor Ahold dat, samen met ontwikkelingsorganisatie Solidaridad, het duurzame imago al jaren flink aan het oppoetsen is. Albert Heijn voert een uitgebreid fairtrade assortiment. De koffie en chocolade met het Utz-keurmerk zijn daar voorbeeld van. De grootgrutter heeft bovendien ambitieuze plannen om het fairtrade assortiment verder uit te breiden. Toch komt de kruidenier in de ogen van het publiek slechts een magere 31e plaats toe.

Het Rijk en Philips

Een andere opmerkelijke naam in de onderste regionen van de ranglijst is Het Rijk. Onze overheidsorganisaties bungelen helemaal onderaan op de 40e plaats. Wat consumenten wel opvalt, zijn de duurzaamheidinspanningen van elektronicafabrikant Philips. Philips ontving vandaag namelijk ook de VBDO Verantwoord Ketenbeheer Award van de beleggersvereniging Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). De prijs wordt toegekend op basis van onderzoek van openbare informatie.

Zie ook:

One World: ‘Duurzame reputatie bedrijven gemeten: Ikea wint’

Management Team: Sustainability Imgage Index

Management Team: ‘Ikea nr.1 in duurzaamheid’

Spiegel Online: ‘Spies and racism at Ikea?’

Wereldburgers.tv: Shell daalt op duurzaamheidladder