02 december 2010, Redactie

Duurzaamheid laat Italianen koud

Italiaanse modemerken besteden weinig openlijke aandacht aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat blijkt uit onderzoek van ‘Rank a Brand’. De organisatie onderzocht hoe de kledingmerken communiceren over duurzaamheid van hun producten. Vooral de bekende designermerken als Replay, Hugo Boss en Prada scoren slecht.

Bijna vier op de tien modemerken geeft via de eigen website inzicht in het gevoerde beleid op het terrein van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Het meeste aandacht geven de modebedrijven aan hun beleid voor arbeidsomstandigheden. Eén op de drie verantwoordt zich hier over. Maatregelen om de CO2 uitstoot te beperken wordt door één op de vier bedrijven omschreven. Eén op de vijf vermeldt het gebruik van materialen met een gunstige milieu eigenschappen zoals biologisch katoen.

Britse en Scandinavische merken zijn, volgens eigen informatie, bovengemiddeld transparant, groen en fair; Nederlandse merken verantwoorden zich gemiddeld en Italiaanse merken besteden weinig openlijke aandacht aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bij de bijna 200 modemerken die Rank a Brand in 2009 ook onderzocht is dit jaar een kleine verbetering waargenomen in de transparantie over duurzaamheid. Rank a Brand onderzoekt uitsluitend openbare bronnen.