29 november 2010, Redactie

Goede doelen geheimzinnig over beleggingen

Goede doelen en charitatieve vermogensfondsen doen nog veel te geheimzinnig over hun duurzaam beleggingsbeleid. Dat vindt de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). De VBDO deed onderzoek naar de beleggingen van charitatieve organisaties. Het onderzoek ligt vooral gevoelig omdat het televisieprogramma Zembla in 2007 al onthulde dat een aantal goede doelen ‘foute’ beleggingen deed.  Er blijkt niet veel veranderd.

Het Reumafonds, Jantje Beton en de Nederlandse Hartstichting beleggen onder meer in wapens, milieuvervuilende industrie en tabak, zo meldt VARA’s ‘Uitgesproken!’ in haar uitzending van gisteravond. Ook het actualiteitenprogramma deed onderzoek naar de beleggingen van goede doelen.

De journalisten kregen iets meer reactie los van de onderzochte organisaties dan de VBDO. Toch was de respons ook daar teleurstellend laag, zo vonden de onderzoekers. Van de 52 goede doelen wilde maar liefst een derde helemaal geen antwoord geven op de vragen van de journalisten. De VBDO kreeg nog veel vaker de deksel op de neus. Ze onderzocht 38 organisaties. Slechts een kwart van de ondervraagde goede doelen gaven de vereniging inzage in hun beleggingen. Onder de organisaties die stijf de lippen op elkaar houden zitten onder meer grote namen als het Rode Kruis en Plan Nederland.

VBDO reageert erg teleurgesteld op de uitkomsten van het onderzoek. Ze vindt het jammer en zorgwekkend dat het al bij de transparantie over de beleggingen misgaat. Ook is ze kritisch over het feit dat er in de drie jaar na de onthullingen van actualiteitenrubriek Zembla nog weinig is veranderd.

De Vereniging van Fondsenwervende Instellingen (VFI) reageert tegenover ‘Uitgesproken!’ terughoudend op de suggestie om beleggingen van goede doelen bij wet te regelen. Ook Helma Neppérus, woordvoerder voor de VVD op het terrein van financiën en belastingzaken, lijkt geen voorstander van maatregelen in die richting. Ze geeft er de voorkeur aan om de goede doelen nogmaals een kans te geven hun beleggingsbeleid binnen de eigen bedrijfstak te regelen.

Zie ook:

VBDO: onderzoek beleggingen maatschappelijke instellingen 2010

VARA ‘Uitgesproken!’: Uitzending 29 november 2010

Zembla: rapport beleggingen goede doelen 2007