01 november 2010, Redactie

Microkredieten in diskrediet

Drie vorderingsagenten van microkredietverleners in de Indiase deelstaat Andhra Pradesh zijn gearresteerd wegens ongeoorloofde invorderingsmethoden. De woekerrentes en de brute invorderingsmethoden van microkredietverleners worden in verband gebracht met een reeks van zelfmoorden onder boeren.

De overheid van de deelstaat Andhra Pradesh eist nu dat alle microkredietverleners zich nu registreren. ‘Onethische’ vorderingsmethoden worden bestraft met een annulering van de vergunning, een boete tot 1600 euro of drie jaar gevangenisstraf. Maar deskundigen betwijfelen de effectiviteit van de maatregel.

Leden van de koepelorganisatie van kredierverleners Sa-Dhan hebben twee weken geleden toegezegd dat ze de rentetarieven met twee tot drie procent willen verlagen en de leenperiodes gaan verlengen tot zestig weken. Maar,  met tarieven onder de 24 procent kunnen microkredietverleners volgens Sa-Dan niet opereren. Nu liggen de tarieven vaak rond de 30 procent.

Om de rente verder te kunnen verlagen, zou de overheid microkredietverleners volgens de koepelorganisatie moeten subsidiëren. Ook zouden commerciële banken, waar de MFI’s hun geld van betrekken, hen tegemoet moeten komen met minder hoge rentetarieven, aldus een woordvoerder. Sa-Dhan heeft ongeveer 250 leden, waarvan driekwart microkredieten verstrekt.