08 oktober 2010, Janneke Donkerlo (redactie)

Triodosbank ‘kwakzalver van het jaar’

'Kwakzalver van het Jaar'

De Triodosbank is deze week uitgeroepen tot ‘kwakzalver van het jaar’.  De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Vereniging tegen de Kwakzalverij, een club die niets moet hebben van alternatieve geneeswijzen. De Triodosbank belegt in antroposofische geneesmiddelen en het Triodos Fonds steunt homeopathie in de derde wereld.

De jaarlijkse Meester Kackadorisprijs gaat naar de instelling of persoon die kwakzalverij, volgens de Vereniging tegen de kwakzalverij, het meest bevordert. Dit jaar is de dubieuze winnaar de Triodosbank vanwege de steun die ze geeft aan ‘Homeopaten zonder Grenzen’ voor een homeopathie-opleiding  in Afrika.

Misdadig

De voorzitter van de jury Theo Douma vindt het misdadig wat Homeopaten zonder Grenzen doet: ‘Goed opgeleide artsen zijn al schaars in deze landen. Aan halfgeletterden wordt nu wijsgemaakt dat je met homeopathie koortsen, brandwonden en hersenvliesontsteking kunt genezen. Niet alleen komen patiënten vaak al te laat op een spreekuur van een dokter. Meestal raadplegen ze eerst een traditionele genezer, zonder resultaat. Nu wordt de gang naar medische hulp verder vertraagd door het geloof in homeopathie, verspreid door rijke en superieur geachte westerlingen.’

De Triodosbank en Homeopaten zonder Grenzen hebben onderling afgesproken niet inhoudelijk te reageren op het nieuws.

Verdacht

Een kwakzalver is volgens het woordenboek ‘iemand die nutteloze middelen toepast ter genezing van de een of andere ziekte’. Kwakzalvers zijn niet per definitie oplichters, omdat sommigen oprecht overtuigd zijn van het nut van hun behandelingen. De Vereniging tegen de kwakzalverij staat bekend om haar scherpe pen en haar felle afwijzingen van elke vorm van alternatieve geneeswijze. Critici verwijten de vereniging bevooroordeeld te zijn.

Tijdens het symposium hield Professor Edzard Ernst een voordracht. Ernst doet al zeventien jaar lang onderzoek naar alternatieve geneeswijzen. Hij is er van overtuigd dat wetenschappelijk onderzoek moet uitwijzen of een middel of methode werkt of niet. Daarbij hanteert hij wereldwijd erkende wetenschappelijke normen. Sommige leden van de vereniging vonden Ernst altijd wat verdacht omdat hij niet bij voorbaat afwijzend stond tegen alternatieve geneeswijzen. Sinds kort ligt zijn boek ‘Bekocht of behandeld’ in de boekwinkel.

Diarree

Wereldburgers.tv vroeg de Nederlandse Artsenvereniging voor homeopathie VHAN naar een recent wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat homeopathie werkt. Volgens Christien Klein-Laansma, arts voor homeopathie en onderzoeker is dat het geval bij diarree bij kinderen. Homeopathie zou zo een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid van kinderen in derde wereld landen. Volgens Ernst is het bewijs echter niet overtuigend. Daarvoor moet het onderzoek door meerdere onderzoekers, onafhankelijk van elkaar, zijn herhaald. Dat is hierbij niet het geval.

© Wereldburgers.TV

Vond u dit een nuttig artikel? Doneer.

Zie ook:

Ver. tegen de Kwakzalverij: Kwakzalverprijs 2010

Ver. tegen de Kwakzalverij: Juryrapport 2010

Medical Facts: Meester Kackadorisprijs 2010 voor Triodos

Medisch Contact: Luc Bonneux: ‘Misdadige hulp’

Dr. Kees Dam: Reactie op ‘Misdadige hulp’

Bekocht of behandeld?
Bekocht of behandeld?
Singh, Simon