17 september 2010, Paul van der Sneppen (redactie)

Medicijnen krijgen tweede kans

Een nieuw Nederlands pharmaceutisch bedrijf wil belangrijke medicijnen die de schappen van de apotheek niet hebben gehaald alsnog op de markt brengen, maar zonder winstoogmerk ditmaal. Dat hebben de oprichters dinsdag laten weten. Het testen van de medicijnen wordt gefinancierd uit giften van rijke weldoeners, zo is het plan. Een voorbeeld van een vrij nieuw verschijnsel dat in de filantropie ook wel ‘venture philantrophy’ wordt genoemd.

Levensreddende, nieuwe medicijnen komen in veel gevallen nooit op de markt. Meestal komt dat omdat de pharmaceutische industrie geen kans ziet om er een winstgevend product van te maken. Stichting, Cinderella Therapeutics, ziet voor sommige van die medicijnen een tweede kans weggelegd.

“De grootste kosten zitten in het vooronderzoek. Die zijn allemaal al door de ontwikkelaars van het medicijn genomen. Als die afstand doen van de patenten dan hoeven wij alleen nog maar de werkzaamheid aan te tonen,”  legt onderzoeker prof. dr. Dick van Bekkum (85) uit. Hij en zijn collega-onderzoeker dr. Huib Vriesendorp (65)  hebben Stichting Cinderella in het leven geroepen.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZHWGSGkyF48&feature=player_embedded[/youtube]

De stichting wordt geflankeerd door een werkmaatschappij, Cinderella Therapeutics Research BV. Die werkmaatschappij beheert onder meer de patenten. Alle winsten worden overgeheveld naar de stichting, aldus de oprichters. De onderzoekers die de medicijnen testen, werken belangeloos mee en de medicijnen worden tegen kostprijs verstrekt, zo is het plan.

Van Bekkum pleit voor een bedrijfsmatige aanpak die veel lijkt op de wijze waarop grote ondernemingen investeringskapitaal ophalen. “Je hoeft van ons geen grote publieksacties te verwachten. We gaan niet met de collectebus langs de deur. We nodigen filantropen en andere belanghebbenden uit om aan onderzoeken mee te betalen. Zo halen we ons investeringskapitaal op,” aldus Van Bekkum.

Er is voor de stichting, de enige aandeelhouder van de werkmaatschappij, bij De Belastingdienst wel een ANBI-verklaring voor goede doelen aangevraagd. Die moet het mogelijk maken dat de kapitaalverstrekkers hun giften kunnen aftrekken van de belasting. Hoeveel Cinderella voor haar onderzoeken al in kas heeft wil Van Bekkum niet kwijt: “Wie serieus belangstelling heeft om mee te financieren, kan in de boeken kijken. ”

Zie ook:

NRC.nl: Filantropen starten farmaceutisch bedrijf