17 juli 2010, Redactie

Ghanezen weigeren ontwikkelingsgeld

De Nederlandse stichting Atta dreigt met 150.000 euro te blijven zitten. Het geld is ingezameld voor een brug in het Ghanese dorp Kadjebi. De leider van het dorp heeft echter aangegeven dat hij niet op de Nederlandse ontwikkelingshulp zit te wachten. De stichting gaat nu proberen hem het ontwikkelingsgeld toch te laten accepteren.

Voorzitter Annabel van der Heden van Stichting Atta is afgelopen week op het vliegtuig naar Ghana gestapt om te praten met de ‘chief’ van het dorp. Volgens Van Heden gaat het om een politieke kwestie. De ‘chief’ is net pas aangetreden als nieuwe dorpsleider. Zijn voorganger is van een andere politieke kleur en bovendien bestuurslid van Stichting Atta. De nieuwe leider heeft aangegeven dat ze zelf van eigen geld een brug willen bouwen en geen gebruik willen maken van het Nederlandse aanbod.

Annie Manders, bestuurslid van EOF, een kleinschalige, particuliere ontwikkelingsorganisatie die ook veel in Ghana werkt, vindt het niet verstandig van Van Heden om aan te dringen bij de Ghanese dorpsbestuurder: “Hier is volgens mij in het voortraject iets mis gegaan. Je kan dan beter je biezen pakken en het geld, in overleg met donors, even stallen en ergens anders voor gaan gebruiken.”

Van de 150.000 euro die Stichting Atta het Ghanese dorp aanbiedt, is 113.000 euro bijeengebracht door Wilde Ganzen, de Nationale Commissie Duurzame Ontwikkeling (NCDO), en een derde, anonieme sponsor. Draagvlakorganisatie NCDO financiert het project vanuit een subsidieregeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. De regeling steunt kleinschalige particuliere initiatieven (PI) in ontwikkelingssamenwerking.

Zie ook:

Telegraaf: Ghana hoeft ons geld niet

Stichting Atta: Project Brug

GeenStijl.nl: We hoeven jullie geld niet