01 juni 2010, Paul van der Sneppen (redactie)

Links en rechts verdeeld over duurzaamheid

“Over de urgentie zijn we het in ieder geval eens”, laat Peter Ruys (CDA) via Twitter weten. Pakkender had hij het verkiezingsdebat over duurzame economie in Utrecht niet kunnen samenvatten. De urgentie is geen twistpunt, maar de deelnemende politici kwamen dinsdag niet dichter tot elkaar. Duurzaamheid blijft een splijtzwam in de politieke arena.

Fair & Green Deal debat, mei 2010 from WereldburgersTV on Vimeo.

Groenliberaal

Alleen de VVD is op het thema duurzaamheid van zijn plaats gekomen en lijkt een ruk naar links gemaakt te hebben. De partij zond René Leegte als afgezant naar Utrecht. Deze ‘groenliberaal’, 32e op de lijst en daarmee nipt kanshebber op een kamerzetel, wist in het hol van de leeuw hier en daar zowaar complimentjes te oogsten, onder meer voor zijn pleit voor vrije wereldhandel.

Verder wist niemand écht te verrassen. Op het pleidooi van de VVD voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, laat de SP-er Hans van Leeuwen weten dat zijn partij daar niet zo in gelooft. De SP trekt liever zelf aan de touwtjes en ijvert graag voor een nationaliseringwet.

Kop van jut

Nationalisering gaat zelfs GroenLinks, ooit een samenvoeging van communisten, socialisten en ‘radicalen’, tegenwoordig te ver. Maar dat weerhoudt GroenLinkser Steven de Vries er niet van om CDA en D66 als de spreekwoordelijke kop van jut te gebruiken waar het gaat over het gebrekkig toezicht en grip op de financiële sector.

Op het thema ontwikkelingssamenwerking, het laatste punt op de debatagenda, raken de politici helemaal de weg kwijt. De VVD wil gewoon de handdoek in de ring gooien en ziet alleen nog heil in vrijhandel. Alle andere partijen moeten openlijk toegeven dat zij het ook niet meer weten. Steven de Vries probeert het nog met: “Durf te filosoferen! Durf te geloven!” D66-er Steven van de Weyenberg gooit alleen maar zijn armen in de lucht en vraagt om nieuwe ideeën, maar de portemonnee moet, ook wat hem betreft, onvoorwaardelijk open blijven staan. Leegte probeert stamelend nog wat tegenwerpingen in te brengen, maar staat uiteindelijk sprakeloos tegenover zoveel ongeleid idealisme.

Het debat Fair & Green Deal is ook te volgen via Twitter: #FGD