06 mei 2010, Paul van der Sneppen (redactie)

‘Gewone man’ geeft guller

Rijke Nederlanders geven in verhouding minder geld aan goede doelen dan niet-welgestelde donateurs. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Opvallend is ook dat rijke donateurs liever eigen projecten opzetten dan te geven aan bestaande organisaties.

Goede doelen vinden grote gevers steeds belangrijker. In Nederland wordt ongeveer jaarlijks 4,3 miljard aan donaties opgehaald uit de samenleving. Sinds kort onderzoeken de wervende organisaties de mogelijkheden om rijke donateurs meer geld af te troggelen.

De gemiddelde Nederlander geeft per jaar 239 euro aan goede doelen. De rijke Nederlander geeft ongeveer 2275 euro, bijna het tienvoudige. In verhouding tot het besteedbare vermogen is dat echter niet zo veel, vinden de onderzoekers. Ze spreken van ‘een somber beeld’.

Onafhankelijk

De werkgroep filantropische studies van de Vrije Universiteit in Amsterdam werkt veel in opdracht van de goededoelensector. Veel van de onderzoeken zijn erop gericht de sector te ondersteunen bij meer efficiënte fondsenwerving. Criticasters vinden dat de werkgroep meer onafhankelijk onderzoek moet doen.

Dit najaar komt er een onafhankelijk onderzoek uit van consultancybureau Philian. Onderzocht worden de ervaringen en de behoeften van rijke weldoeners. Stichting Pequeno is één van de financiers van dat onderzoek. Directeur Irene Mol beheert particulier vermogen dat in de stichting is ondergebracht. Aanleiding voor de deelname van Pequeno in het onderzoeksproject zijn teleurstellende ervaringen van de stichting in de samenwerking met goede doelen: “Vermogende donateurs mogen vooral betalen, maar het is meestal niet de bedoeling dat ze zich verder ergens mee bemoeien.”

Zelfbewuste filantropen

Pequeno wil vermogende filantropen daarom meer zelfbewust en mondiger maken. Dat doet de stichting onder meer door onafhankelijk onderzoek te stimuleren: “Onze ervaringsdeskundigheid kan natuurlijk een belangrijke rol spelen, maar er is ook nog veel onafhankelijk onderzoek nodig, onder meer naar de bestedingen van onze middelen en de wijze waarop daarover wordt gerapporteerd.”

Zie ook:

Trouw: ‘Goed doel zoekt rijke gever op.’