15 april 2010, Mirte Gosker (Survival International)

Sportmerk Puma doet ‘foute’ investering in ‘ecotoerisme’

-gastblogger-

Survival International doet een beroep op sportgigant Puma om zijn investering terug te trekken uit het safarihotel van Wilderness Safaris, dat in Botswana op het land van de Bosjesmannen staat.

Vlak voordat Wilderness Safaris zich op 8 april liet registreren op de aandelenbeurzen van Botswana en Johannesburg kocht Puma onderhands een belang van 20% in dit bedrijf.

Wilderness Safaris noemt zichzelf “een organisatie ten behoeve van natuurbehoud en een ecotoeristisch bedrijf die zich inzet voor verantwoordelijke vormen van toerisme…zodat ook in de toekomst het spectaculaire natuurlijke erfgoed van Afrika wordt beschermd en de opbrengsten van het toerisme gedeeld worden met de plaatselijke gemeenschappen.”

Ondanks deze beloftes heeft Wilderness Safaris in 2009 het Kalahari Plains Camp geopend zonder de Gana Bosjesmannen te raadplegen, terwijl het safarihotel op hun land staat. Het bedrijf heeft de overeenkomst hierover met de regering van Botswana getekend; dezelfde regering die de Bosjesmannen de toegang ontzegt tot water op hun eigen land.

Puma laat zich erop voorstaan dat ze zich heeft verplicht tot maatschappelijk verantwoord ondernemen en zodoende “bijdraagt aan een betere wereld voor de toekomstige generaties.”

Ondanks de uitspraak in 2006 van het Hooggerechtshof van Botswana, dat de grondwet de Bosjesmannen het recht geeft om in het Centrale Kalahari Natuurreservaat te wonen, heeft de regering hen de toegang tot de waterput verboden waarvan ze afhankelijk zijn voor hun water; zonder deze put moeten ze 480 kilometer omlopen voor hun water. De Bosjesmannen hebben een geding aangespannen tegen de regering. Op 9 juni is de hoorzitting van het hof.

Recente rapporten van de VN en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zakenveroordelen de regering voor de behandeling van de Bosjesmannen.

Terwijl de Bosjesmannen zwoegen zonder toegang tot water, iets wat door de Wilderness Safaris ‘het kostbaarste goed van de woestijn’ genoemd wordt, onthaalt het Kalahari Plains Camp de toeristen op een bar, een zwembad en een ‘Bushman walk’.

De directeur van Survival International, Stephen Corry, zei vandaag: “Het is behoorlijk weerzinwekkend om luxetoerisme te bevorderen op het land van de Bosjesmannen in het Centrale Kalahari Natuurreservaat, terwijl de Bosjesmannen zelf zo onmenselijk behandeld worden. Zolang de Bosjesmannen geen toegang tot hun eigen water hebben, zouden toeristen gewoon niet naar het reservaat moeten gaan en zouden investeerders bedrijven moeten mijden die daar actief zijn.”

Een woordvoerder van de Bosjesmannen, Jumanda Gakelebone, zei: “Wij Bosjesmannen vragen bedrijven om geen aandelen te kopen in een safarihotel totdat wij onze rechten en vrijheid hebben. Er is niets pijnlijker dan een zwembad vlakbij ons in de woestijn te zien waar mensen kunnen zwemmen, terwijl wijzelf helemaal geen water hebben.”