09 april 2010, Paul van der Sneppen (redactie)

Run op deursticker tegen collectanten

Toenemende vraag naar deursticker

Goede doelen wilden het initiatief het liefst in de kiem smoren. Vergeefs, de deursticker die collectanten en colporteurs vriendelijk vertelt wie wel en wie niet mogen aanbellen, lijkt, na vijf jaar worstelen, eindelijk een succes te worden. Sinds enkele weken is de vraag naar de sticker enorm toegenomen.

Ruim 1500 per week verkoopt hij er sinds kort. Er zijn volgens Jauko Verschure, ondernemer en initiatiefnemer achter de deursticker, verschillende aanleidingen voor het plotselinge succes. De uitzending van VARA’s Kassa! over schrijnende misstanden met colporteurs is er eentje van. Maar ook het recente pleidooi van de Consumentenbond voor een deursticker deed een duit in het zakje. Demissionair minister Van der Hoeven van Economische Zaken nam het idee over en pleit nu óók voor de sticker. Ze ziet daarin een alternatief voor een zogenaamd Bel-niet-aan-register, de ‘deurbelvariant’ op het Bel-me-niet-register dat in oktober vorig jaar werd ingevoerd om ongewenste telefonische verkoop aan banden te leggen.

Stichting Collecteplan

Maar nieuw is het idee allerminst. Verschure leurt er al vijf jaar mee. Dat kwam hem op verontwaardigde reacties te staan van goede doelen: “Ik wilde in samenspraak met de sector de deursticker op de markt brengen. Ik heb Stichting Collecteplan benaderd, maar die heeft uiteindelijk de deur dichtgegooid. Ze wilden er niets mee te maken hebben.” Collecteplan werft collectanten voor goede doelen. Verschure wilde collectanten bekend maken met de sticker zodat ze weten wat ze moeten doen als ze er een tegenkomen. “Maar collecteplan liet namens de goede doelen weten dat ze niet mee willen werken”, aldus Verschure.

Onvrijwillig

“Niet netjes”, vindt hij. Veel mensen willen volgens hem namelijk niets in de collectebus doen, maar durven geen nee te zeggen als er plots iemand aan de deur staat: “Daar hebben de goede doelen kennelijk geen enkele moeite mee. Ze willen ook die onvrijwillige inkomsten beslist niet mislopen.”

Dat laatste wordt bevestigd door Martin Boer, secretaris van Stichting Collecteplan en directeur van het Epilepsiefonds: “Wij zijn niet blij met zo’n deursticker. Daar kunnen we duidelijk over zijn. Hoe meer deuren we kunnen aanbellen, hoe meer geld we ophalen.”

Tegenwerking

Hij ontkent echter dat Collecteplan tegenwerkt: “We vertellen onze collectanten over het bestaan van de sticker en vragen ze om niet aan te bellen waar ze niet welkom zijn.” Wel heeft de stichting Verschure tot de orde geroepen toen deze op zijn website de suggestie wekte dat het initiatief de goedkeuring heeft van de goede doelen: “We hebben hem gevraagd alle logo’s van goededoelenorganisaties te verwijderen.”

Niet alle goede doelen reageren even nukkig op zijn initiatief, weet Verschure: “Sommige collecterende organisaties wijzen hun collectanten inderdaad keurig op het bestaan van de deursticker en vertellen netjes hoe ze ermee om moeten gaan. Ik heb op de websites van het Astmafonds en de Hersenstichting instructies voor collectanten gezien waarin de sticker netjes wordt genoemd.”

Gratis

Verschure’s deursticker is te bestellen via zijn website, maar ook gemeentes, verantwoordelijk voor het verstrekken van de collectevergunningen, zien er het nut van in. De gemeenten Heerde, Heusden en sinds kort ook IJsselstein verstrekken ze gratis.

Als het aan Verschure ligt, komen zijn deurstickers binnenkort ook overal in het land  in winkels te liggen: “Er zijn gesprekken gaande met een grote, landelijke winkelketen.”

Zie ook:

NOS: ‘Minister wil geen bel-niet-aan-register.’

Nietaandedeur.nl: ‘Nieuws’

APS: ‘Heeft collecte nog toekomst?’

Dagblad van het Noorden: ‘Strenge regels voor collectes’

© Wereldburgers.TV

Vond u dit een nuttig artikel? Doneer.