24 november 2009, Paul van der Sneppen (redactie)

Hindoe protest tegen religieus bloedbad

Vele honderdduizenden gelovige Hindoe’s verzamelen zich in Zuid-Nepal voor de massaslachtingen tijdens het Gadhimai-festival. Ondertussen  klinkt een zwak protest van enkelen die tegen de massale rituele dierenslachting zijn. De godin Gadhimai accepteert ook fruit- en bloemenoffers, zeggen de demonstranten.

Terwijl andere gelovigen hun dieren bijeendrijven voor de rituele slachtingen, offeren Hindoe dierenactivisten fruit en bloemen aan de godin Gadhimai. Het is slechts een zwak protest van enkelen in de mensenmassa die gisteren bijeen is gekomen voor het feest.

Sommige pelgrims hebben dagenlang met hun offerdieren gereisd om in Bariyapur bloed te laten vloeien. Velen komen uit India waar op sommige plaatsen de rituele massaslachtingen verboden zijn. Een bloedoffer aan Gadhimai zou volgens de overlevering problemen oplossen en voorspoed brengen. De dierenactivisten weerspreken dat de godin alleen met bloedoffers gunstig te stemmen is. Maar ze hebben niet de illusie dat ze nog iets aan het aanstaande bloedbad kunnen doen.  Ze willen ook geen verbod op het festival. Ze pleiten slechts voor een einde aan de dierenoffers.

Dat gaat voorlopig niet gebeuren, zo lijkt het. De bloedige Gadhimai-verering is namelijk niet alleen een oud gebruik, het is ook ‘big business’. Overal in de wijde omtrek is door de gelovigen slachtvee opgekocht. Dat drijft de prijs flink op en de pelgrims tasten dan ook vaak diep in de buidel voor hun offerande. Opmerkelijk is dat de meeste Hindoe’s geen vlees eten. Het meeste vlees wordt dan ook verkocht aan opkopers. Door het enorme aanbod daalt de prijs die de opkopers betalen. De gelovigen brengen dus niet alleen een offer aan hun godin, maar vooral aan de veeboeren en de rijke handelaren in vlees, huiden en slachtafval die deze week allemaal goede zaken doen.

Dat de Nepalese overheid de rituele slachtingen niets in de weg legt, blijkt onder meer uit haar betrokkenheid bij het opkopen van slachtvee voor een ander religieus feest. Afgelopen zomer ontstond, in aanloop naar het jaarlijkse Dashain feest, een tekort aan slachtvee. Tijdens het Dashain feest worden geiten geofferd aan de Hindoe god Durga. De overheid startte onder meer een radiocampagne om boeren in het land te bewegen hun geiten te verkopen. De autoriteiten wilden zo te voorkomen dat in de hoofdstad de prijzen uit de pan zouden rijzen.