27 september 2009, Paul van der Sneppen (redactie)

Film ‘Age of Stupid’ scoort matig

De nieuwe klimaatfilm ‘The Age of Stupid’ van de Britse regisseur Franny Armstrong gooit geen hoge ogen bij het publiek. Met een waardering van 6.6 uit tien punten krijgt de film maar net een voldoende, zo blijkt uit een nog lopend online onderzoek van de Internet Movie Database (IMDB), een betaalsite voor filmprofessionals en -liefhebbers.

Opvallend is dat de waarderingen erg uiteenlopen. Bioscoopgangers zijn razend enthousiast over de film of ze vinden hem waardeloos. Eén van de publieksrecensenten op IMDB, de Brit Christopher Fraser, verklaart dat door te stellen dat kijkers die de film hoog waarderen niet de film zelf hoog aanslaan, maar de boodschap. Ze zijn dus blij dat het publiek op indringende wijze wordt gewezen op de opwarming van de aarde. Fraser vermoedt dat politieke polarisatie rondom klimaatproblematiek de stemming rondom deze film bepaalt.

Hij zou wel eens gelijk kunnen hebben want ook op het moment dat Wereldburgers.TV de stemming peilt, lijken de kijkers de film ofwel zeer hoog ofwel zeer laag te waarderen. Vooral de enen (afschuwelijk) en tienen (uitmuntend) bepalen het beeld.

Wie de moeite neemt om zich door de publieksrecensies te worstelen, valt meteen op dat diegenen die de film hoog waarderen vrijwel allemaal spreken over de boodschap en de maatschappelijke impact ervan. Degenen die de film minder hoog achten, laten zich vooral uit over de kwaliteit. Of, zoals de Amerikaanse publieksrecensist Richard Russel het verwoordt: “Goede bedoelingen garanderen geen goede films.” Een Britse kijker beklaagt zich in zijn opiniestuk erover dat zo’n belangrijk onderwerp op zo’n teleurstellend slechte manier wordt aangeroerd.

Samenvattend lijkt het erop dat de film eigenlijk niemand iets te bieden heeft. De verschillende recensies beloven in ieder geval geen meesterwerk van filmische verhaalkunst. Wie al overtuigd is dat de wereld in ijltempo op haar einde afstevent, wordt daarin met een slechte film bevestigd. Wie die boodschap wat al te indringend vindt, moet helemaal thuisblijven. Zelfs de Australische Dan Shifter, die de boodschap van ‘The Age of Stupid’ kennelijk wél al heeft verinnerlijkt, kon de film niet uitzitten. Zijn advies: “Huur gewoon ‘An Inconvenient Truth’ nog maar eens.”

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DZjsJdokC0s[/youtube]

Zie ook:

IMDB: ‘The Age of Stupid’

Vond u dit een goed artikel? Doneer.

Bestellen via Bol.com = 5% naar Wereldburgers.tv

Bestel deze DVD