25 september 2009, Jurjen Roerdinkholder (redactie)

‘Groene’ pluim voor Nokia

De 'Groene' telefoon van Nokia

De 'Groene' telefoon van Nokia

Nokia is de groenste elektronicaproducent ter wereld. Dat zegt Greenpeace dat een lijst bijhoudt die door de milieuorganisatie elke drie maanden wordt geactualiseerd. De Finse elektronicagigant duwt in de laatste peiling haar Zuid-Koreaanse concurrent Samsung naar de tweede plaats. Greenpeace houdt bij achttien bedrijven een vinger aan de pols.

Nokia verdient het predikaat ‘groenste elektronicaproducent’ omdat het bedrijf het best voldoet aan de criteria die Greenpeace hiervoor hanteert. Zo verwerkt Nokia volgens Kim Schoppink van Greenpeace minder giftige stoffen  – chemicaliën -  in zijn elektronica dan concurrenten en heeft het een duidelijk beleid voor het verwerken van afval. Doordat ze veel groene stroom gebruiken,  scoren de Finnen ook beter op het gebied van energieverbruik.

Geen milieuwinst
Dat Greenpeace pluimen uitdeelt aan electronicaproducenten doet in de milieubeweging ook wel wenkbrauwen fronsen. Electronicaindustrie is één van de meest vervuilende bedrijfstakken in de wereld. Maar de belangrijkste milieuschade die deze bedrijfstak voortbrengt komt niet voort uit de productie, maar uit toenemend energieverbruik van de verschillende toestellen. Zelfs door toepassing van de nieuwste, energiezuinige technologie wordt geen milieuwinst geboekt.

Integendeel, zo blijkt uit een eerder dit jaar gepubliceerd rapport van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Volgens de onderzoekers zal het energieverbruik van computers, mobiele telefoons, breedbeeldtelevisies, iPods en andere gadgets zal verdubbelen tegen 2020 en verdrievoudigen tegen 2030. Electronicaproducenten elimineren steeds opnieuw de milieuwinst van nieuwe technologie door hun producten meer geavanceerd te maken.

Energieslurpend
Voor al die extra energieslurpende nieuwe electronica moeten energiecentrales wereldwijd in 2030 een extra vermogen leveren van 280 grote energiecentrales. Dat is vergelijkbaar met de trekkracht van 1,5 miljoen paarden. Maar voor die schone energiebron is geen enkele rol weggelegd in het opvangen van de extra energiebehoefte waar IEA voor waarschuwt.

Zie ook:

BN De Stem: ‘Groene mobiel is van bioplastic’

Lowtech Magazine: ‘Hoeveel energie kost digtale energie?’

Internationaal Energie Agentschap:  rapport ‘Gadgets and Gigawatts’

Somo: ‘Geen eerlijke mobiele telefonie in Nederland.’

Greenpeace: ‘Groenste electronicaproducenten’

Vond u dit een goed artikel? Doneer.