24 september 2009, Jurjen Roerdinkholder (redactie)

Aanbieders mobiele telefonie maken vuile handen

Ook Vodafone niet erg 'groen'

Ook Vodafone niet erg 'groen'

Er is veel mis met onze mobieltjes. In een onderzoek dat deze week is verschenen, concludeert de stichting Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) dat mobiele telefoonaanbieders KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone weinig doen aan verbetering van de slechte omstandigheden waarin mobiele telefoons worden geproduceerd. De mobieltjes dragen bovendien flink bij aan de toename van elektronisch afval.

Een high tech-product als een mobiele telefoon is per definitie verre van ‘groen’. Alleen al in Nederland zijn er twintig miljoen aansluitingen. Al die mobieltjes stoten straling uit en hebben gsm-bakens nodig die via het stroomnet opgeladen worden. Mede door het toenemende gebruik van mobiele telefoons en de grotere energiebehoefte van de apparaten stijgt de wereldwijde energiebehoefte drastisch. Dat blijkt uit een recent rapport van het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

De fabricatie van high tech-producten is bovendien zeer materiaal en energie-intensief. Eén van de materialen die voor mobiele telefoons wordt gebruikt is het mineraal coltan. Dat wordt grotendeels gewonnen in Australië maar ook in verschillende Afrikaanse landen. Voor het winnen van coltan worden onder meer wildreservaten geschonden. Maar coltan is ook een bron van bloedige conflicten in Afrika. Warlords en andere criminelen vechten om het bezit van de mijnen. Ook worden in het grensgebied tussen Congo en Rwanda gewapende conflicten gefinancierd met de illegale handel in coltan.

© Wereldburgers.TV

Vond u dit een nuttig artikel? Doneer.