23 september 2009, Paul van der Sneppen (redactie)

Verzet tegen opslag vingerafdrukken

Steeds meer biometrische persoonsgegevens opgeslagen

Steeds meer biometrische persoonsgegevens opgeslagen

Activisten roepen Nederlanders op om een petitie te tekenen tegen de registratie en centrale opslag van vingerafdrukken. Afgelopen maandag trad een wet in werking die Nederlanders verplicht stelt deze gegevens te verstrekken bij het aanvragen van een nieuw paspoort. Vereniging Vrijbit, initiatiefnemer achter de petitie,  heeft de kwestie voor het Europese  Hof voor de Mensenrechten gebracht.

De maatregel is een Europees besluit en bedoeld om paspoortfraude te voorkomen. De gegevens komen in een landelijke database die over een half jaar in gebruik wordt genomen. Nederland is het enige land binnen de EU dat overgaat tot centrale opslag van vingerafdrukken. Die maatregel maakt geen deel uit van de afspraken tussen de Europese partners.
Privacyorganisaties hebben een zaak aangespannen tegen de Nederlandse centrale databank. Vorige week vrijdag besliste het Europese Hof echter dat de centrale databank er gewoon mag komen.
Bij het Europees Hof voor de rechten van de mens loopt momenteel nog wel een bodemprocedure tegen het opslaan van de afdrukken. Die gaat twee tot vijf jaar duren, verwacht openbaar bestuur specialist Roger Vleugels: “Veel mogen we daar ook niet meer van verwachten. Het probleem is dat de privacywetgeving zo snel verandert dat elke uitspraak van het hof achterhaald is op het moment dat die gedaan wordt.”
Het College Privacy Beschermingsgegevens heeft veel bezwaren tegen de opslag van de gegevens in een centrale database. Ook andere privacyorganisaties hebben forse kritiek geuit. Er wordt gevreesd voor misbruik en diefstal van de gegevens. Bovendien zijn vingerafdrukken na te maken. Als justitie de beschikking krijgt over de database, kunnen mensen onschuldig veroordeeld worden voor misdrijven.

Het ministerie van Justitie krijgt toegang tot de database voor opsporingszaken. Volgens de wet mag justitie dat nu alleen doen als er genoeg aanwijzingen zijn dat iemand betrokken is bij een misdaad.Voor verruiming van die bevoegdheid is een wetswijziging nodig. Staatssecretaris Bijleveld van binnenlandse zaken bezweert dat die er deze kabinetsperiode niet meer komt.
Volgens Vleugels is het verzet tegen opslag en uitwisseling van biometrische gegevens weinig zinvol meer. “Ik denk dat we ons erbij neer moeten leggen dat dit de toekomst is. Het enige wat we nu nog kunnen doen, is goed regelen wie straks waakt over het gebruik van opgeslagen gegevens.” Dat is hier slecht geregeld, vindt Vleugels: “Nederland loopt ver achter op het vlak van privacywetgeving en openbaarheid van bestuur. De Duitsers doen het al stukken beter en in sommige Balkanlanden worden ambtenaren zelfs ontslagen als ze persoonlijke gegevens verstrekken aan onbevoegden.”

Zie ook:

Vereniging Vrijbit: petitie

Vond u dit een goed artikel? Doneer.