23 september 2009, Paul van der Sneppen (redactie)

Milieucampagnes ‘saai en ongeloofwaardig’

Campagnes 'saai en ongeloofwaardig'

Campagnes 'saai en ongeloofwaardig'

Nederlanders voelen zich niet aangesproken door milieucampagnes. Dat blijkt uit onderzoek van MSI-ACI Europe, in opdracht van een Amstelveens communicatiebureau. De onderzoekers ondervroegen bijna zeshonderd volwassen consumenten.

Slechts een kwart van de ondervraagden vindt milieucampagnes geloofwaardig. Veertig procent vindt de campagnes saai. Een kwart spreekt van vage of nietszeggende boodschappen. Veel ondervraagden geven aan dat ze zich extra zouden inzetten voor het milieu als dat goedkoper, gemakkelijker én leuker wordt gemaakt.

De milieucampagnes vallen vooral slecht bij mannen. Toch worden de vrouwen niet meer beïnvloed door de boodschappen over milieu. Zowel bij de mannelijke als bij de vrouwelijke leden van de onderzoeksgroep geeft zestig procent aan dit jaar niets meer voor het milieu gedaan te hebben als het jaar ervoor.

Nederlanders voelen zich wel geroepen om meer voor het milieu te doen als dat minder geld en moeite zou kosten. Ongeveer de helft van de ondervraagden zou zich extra inzetten als het nemen van milieumaatregelen goedkoper en makkelijker wordt gemaakt.

Opdrachtgever voor het onderzoek is communicatiebureau Porter Novelli. Volgens Frank Peters, managing director van het bureau, willen Nederlanders wel meer doen voor het milieu: “Ze willen wel, maar ze vinden het te ingewikkeld. Overheid en fabrikanten zouden het goedkoper en makkelijker moeten maken.” Maar de echte milieuwinst wordt volgens Peters gehaald door het leuker te maken: “Er wordt te serieus over milieu gedaan.”

Campagne ´Tikkie terug´ met Froukje Bot [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2NnUXIlbEvc[/youtube]

Zie ook:

Porter Novelli: persbericht

Vond u dit een goed artikel? Doneer.