20 september 2009, Jurjen Roerdinkholder (redactie)

Onderzoek: ‘Groene’ mobieltjes op een rijtje

Welke?...

Bellen...

Wie ‘groen’ wil bellen, doet dat natuurlijk het best met een vaste lijn. Maar wie ‘s nachts met een kapotte auto in een druilerige polder staat, heeft toch graag een mobieltje op zak. Daarom zetten we hier de drie meest ‘groene’ mobiele toestellen voor u op een rijtje.

C901 GreenHeart van Sony Ericsson

Dit ‘eco-model’ van Sony Ericsson belooft u het ‘groene’ verschil te maken. Maar het is daarbij wel nog steeds veel meer dan een telefoon. Het apparaat heeft een 5.0 megapixel camera aan boord en een FM radio.

sony Ericsson Greenheart C901

Sony Ericsson Greenheart C901

Het toestel is gemaakt van gerecycled plastic, heeft een kleurtje gekregen met verf op waterbasis en in plaats van een papieren handleiding van honderd pagina’s in twaalf talen, vindt je alle gebruiksinstructies gewoon digitaal in het toestel zelf. Je moet ‘m natuurlijk wel eerst zonder hulp aan weten te zetten.

Onder de indruk? Dat is wel heel snel. Het apparaat belooft namelijk meer. Dankzij een energiezuinige display verbruikt het ook minder stroom. Al met al beweren de makers de CO2-belasting op het milieu zo met 15% teruggedrongen te hebben.

Wie nu nóg geen goed gevoel krijgt bij dit toestel kan nog een stapje verder gaan en opteren voor het nog groenere broertje van de Greenheart, de vrijwel identieke ‘Naite’. Die levert er namelijk ook nog een energiezuinige adapter bij. Waarom die niet standaard bij het andere model wordt geleverd wordt niet uitgelegd door Sony Ericsson.

Veelgehoorde kritiek op nieuwe eco-technologie is dat de rijke uitrusting van toestellen meer energie vraagt. Zo wordt steeds opnieuw de milieuwinst opgeofferd aan meer luxe. Simpel gezegd, je allereerste toestelletje van tien jaar terug is nog altijd zuiniger dan alle nieuwe eco-modellen. Sony Ericsson heeft daar een leuke smoes op gevonden. In bijgaande video verkopen ze de luxe gadgets op hun nieuwe toestel als volgt: “We hebben ‘m rijk uitgerust zodat je er lang blij mee bent en ‘m dus lang gebruikt. Immers, de meest milieuvriendelijke manier van telefoongebruik is lang trouw blijven aan hetzelfde toestel.”  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DwaFc7iQVfA[/youtube]

Samsung S7750 Blue Earth

De Samsung S7750 Bleu Earth is een smart phone met een zonnepaneeltje. Het apparaat laadt haar eigen accu op.Verder is het uitgerust met een energiezuinige display.

Samsung Blue Earth

Samsung Blue Earth

Als de zon het even laat afweten, kan de gebruiker terugvallen op het stroomnet. Daarvoor heeft Samsung een energiezuinige adapter ontwikkeld. Voor de techneuten, dat dingetje verbruikt in stand-by stand slechts 0,3 Watt, zo pocht de Zuid-Koreaanse fabrikant trots. Blijft natuurlijk de vraag waarom je de adapter in het stopcontact laat zitten als die niet hoeft te laden?

Maar er is nog meer ‘groen’ nieuws over dit toestel te melden. Het is namelijk helemaal gemaakt van hergebruikt plastic, voornamelijk van oude flessen. Voor een ‘tweedehandsje’ oogt het alleraardigst, vinden wij. Een nieuwe versie van de Bleu Earth komt dit najaar op de markt.  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=t48ae9EkF1c[/youtube]

Samsung S3030 Eco

Samsung komt in haar ‘groene’ lijn ook met de S3030 Eco.  De Eco is een slider toestel met een 1,3 camera, kleurenscherm, MP3-speler en een FM-radio.

Samsung Eco

Samsung Eco

De Eco is gemaakt van onder andere bio-plastic uit natuurlijke grondstoffen en is PVC en BFR vrij. Volgens Samsung zijn er bij de productie van dit toestel ook geen chemicalien gebruikt en is zelfs de CO2 uitstoot teruggebracht.

Ook de verpakking van de Eco is ook aardig ‘groen’ te noemen. Die is volledig gemaakt is van gerecycled materiaal.

Mooi natuurlijk dat electronicafabrikanten ook hard werken aan nieuwe milieutechnologie en schoner produceren. Maar minder van die dingen verkopen of gewoon weer apparaten maken zonder snufjes, dat is het beste voor Moeder Aarde. En juist dát zien we ze niet doen.

En Greenpeace helpt ook al niet mee door consumenten in de waan te brengen dat je met het kopen van wéér een nieuw toestel de wereld kunt redden. Telefoonproducent Samsung knijpt natuurlijk vergenoegd in zijn handen wanneer haar producten van Greenpeace het predikaat ‘milieuvriendelijk’ krijgen opgeplakt. Want in een tijd waarin duurzaamheid tot het nieuwe gospel is verheven, is een aanbeveling door de hogepriesters van het milieu natuurlijk het hoogste dat een technologie producerende farizeeër kan bereiken. Met een opgelucht gemoed en de handen als Pilatus schoongewassen in het door Greenpeace aangedragen wijwater kan de telefoonprocent ongestoord en met een goed gevoel zijn mobieltjes in nog grotere getalen aan de man blijven brengen.