20 september 2009, Redactie

Donateur onwetend over beleggingen goede doelen

Ruim negen van de tien Nederlandse donateurs heeft er geen idee van dat goede doelen met hun donaties beleggen. Maar liefst 88% van die donateurs geeft aan te stoppen met doneren als ‘hun’ goed doel met hun geld belegt. Dat blijkt uit een enquête van VARA’s consumentenprogramma Kassa! onder haar nieuwsbrieflezers.

Kassa! heeft voor de uitzending van zaterdagavond onderzoek gedaan naar de verliezen van goede doelen op de beurs. De grootste verliezer is Natuurmonumenten met een verlies van 26,5 miljoen euro. Op de tweede plaats komt de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) met 22,7 miljoen. Het leger des Heils sluit de top 3 van grootverliezers met 7,7 miljoen.

Natuurmonumentendirecteur Jan Jaap de Graeff is tijdens de uitzending aan de tand gevoeld over de astronomische beursverliezen van zijn organisatie. Hij rekende in zijn verweer voor dat Natuurmonumenten over de lange termijn nog altijd zeven procent rendement op haar beleggingsportefeuille laat zien. De verliezen in 2008 zijn uitzonderlijk, zegt hij.

De overheid laat de controle op goede doelen helemaal over aan de sector zelf. Het CBF dat in Nederland de meeste grote goede doelen controleert, ziet er geen heil in om het publiek te informeren over de risico’s van beleggingen door goede doelen met hun donaties. CBF-directeur Adri Kemps: “Ik kan mensen niet waarschuwen dat de ene organisatie een groter risico loopt dan de ander, want dat zal pas achteraf blijken.”

Vond u dit een goed artikel? Doneer.