13 september 2009, Paul van der Sneppen (redactie)

Elton John wil baby

Een nieuwe aflevering wordt geschreven in de soapserie ‘glamour adopties’.  Sir Elton John (62) heeft besloten een Oekraïense baby van veertien maanden oud te adopteren. Het joch heet Lev en stal het hart van de excentrieke Britse popster tijdens een bezoek aan een weeshuis waar Sir John optrad.

De popster verklaart in een oogwenk overstag te zijn gegaan. Hij leeft samen met zijn 46-jarige partner Dave Furnish die het thema adoptie al vaker op de agenda heeft gezet. Toen wees John het idee echter resoluut van de hand. Hij zou met zijn 62 jaar te oud zijn en een véél te onregelmatig leven leiden voor een kind, wierp hij tegen. Elton John gaat nog steeds regelmatig op tournee.

Als de adoptie doorgaat, wordt een nieuwe aflevering geschreven in de glamour adoptie soap. Celebrities ‘kopen’ baby’s alsof het Prada stappertjes zijn. Vooral exotisch ogende baby’s in ontwikkelingslanden doen het goed. Zo haalde popster Madonna in 2006 een 13 maanden oude baby uit Malawi nadat ze in dat land campagne had gevoerd voor een hulporganisatie.

Dat ging niet onopgemerkt, zoals de popdiva wellicht had gehoopt. Het feit dat de Malawi wet buitenlanders niet toestaat om kinderen te adopteren, leek even roet in het eten te gooien. Maar zelfs het feit dat de internationale pers bovenop het incident doken, kon de Malawi rechters er niet van weerhouden voor de popkoningin een uitzondering te maken op de regels.

De ‘Glamour adoptiekoorts’ heeft ook toegeslagen bij Meg Ryan die een kind haalde in China. Filmster Ewan Mc Gregor en zijn vrouw Eva lieten hun oog vallen op een baby uit Mongolië. Angelina Jolie haalde een kind uit Ethiopië. De lijst met ‘glamour adopties’ lijkt eindeloos te worden.  Nog enkele namen van recente ‘babykopers’: Michelle Pfeiffer, Tom Cruise en Nicole Kidman.

Toch is het niet helemaal een nieuw verschijnsel, zoals de roddelpers vaak lijkt te suggereren. Hollywood sterren hebben al sinds jaar en dag een onweerstaanbare drang om exotische baby’s in huis te nemen. Het vroegste voorbeeld uit de geschiedenis van de filmindustrie is Josephine Baker. Deze zwarte filmster adopteerde met haar man maar liefst dertien kinderen van allerlei komaf. Ze woonde met haar enorme gezin in een Frans chateau. Baker heeft veel opgegeven voor haar ‘hobby’. Ze heeft tot aan haar laatste ademtocht in 1975 moeten buffelen om haar familie te kunnen onderhouden.

Zie ook:

BBC News: ‘Elton says he wants to adopt boy’

Netscape, Stacy Jenel Smith: ‘Adoption fever’

Netscape / AP: ‘Father has doubts on Madonna adoption’

Vond u dit een goed artikel? Doneer.