12 september 2009, Paul van der Sneppen (redactie)

Renault komt met elektrische auto

Het is nog maar een zogenaamde ‘concept car’. Maar wat Renault betreft ziet de toekomst op de weg er ongeveer zo uit, als deze elektrisch aangedreven Renault ZE. De ZE-serie wordt volgende week zaterdag gepresenteerd op de Autosalon van Frankfurt.

Renault stelt zichzelf ten doel om als eerste autofabrikant op grote schaal elektrische auto’s te gaan produceren. Het ZE-project omvat dan ook een hele serie auto’s. De Franse autofabrikant wil naast het hier getoonde voorbeeld van een kleine stadsauto ook grotere gezinsauto’s en bedrijfswagens produceren.

Het gepresenteerde prototype van elektrische ZE heeft een gemiddelde actieradius van 150 kilometer als de accu’s vol geladen zijn. Bij ideale omstandigheden kan dat oplopen tot 180 kilometer. Files, gebruik van airco en andere energieslurpende omstandigheden beperken het gebruik tot circa 100 kilometer.

Wat snelheid betreft hoeft de elektrische auto niet onder te doen voor traditionele auto’s. Bij het stoplicht zijn ze zelfs sneller weg dan de meeste auto’s met verbrandingsmotoren omdat elektromotoren meteen heel hun vermogen kunnen leveren. Dat vermogen ligt volgens Renault bij hun ZE-serie straks tussen de zeventig en de honderd Pk.

Sceptici van de elektrische auto bestrijden dat deze voertuigen kunnen bijdragen aan een beter milieu. De huidige stroomvoorziening zal de enorme vraag naar piekvermogen niet aankunnen, stellen ze. Ook zullen de elektrische auto’s alleen bijdragen aan de reductie van CO2-uitstoot wanneer ze op duurzame opgewekte stroom rijden anders zou de milieuwinst te verwaarlozen zijn.

Renault reclamespot voor de ZE stadsauto:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2ea0UpnKVCE[/youtube]

Zie ook:

Wereldburgers.TV: ‘Tientallen nieuwe energiecentrales nodig voor elektrische auto’

Renault: ‘ZE-serie’

Vond u dit een goed artikel? Doneer.