10 september 2009, Redactie

Trein is te duur

“De Europese politiek om reizigers uit ecologische overwegingen te doen overstappen naar de hogesnelheidstreinen, houdt geen steek”, dat zegt Belgische milieutechnologie journalist Kris de Decker.  De Belg baseert zijn stelling onder meer op een Brits onderzoek van Lancaster University. Daaruit blijkt dat hogesnelheidstreinen net zo vervuilend zijn als vliegtuigen.

Maar de inspanningen om reizigers in een noodtempo binnen Europa van de ene metropool naar de andere te vervoeren, hebben een nog veel nadeliger bijeffect. De treintickets worden er veel te duur door. Op die manier wordt de gewone, ‘langzame’ trein als milieuvriendelijk alternatief voor het vliegen feitelijk op een zijspoor gezet.

Dat komt vooral omdat Europa in 1990 alle kaarten heeft gezet op het uitbouwen van het internationale netwerk voor hogesnelheidstreinen.  Daar wordt nog steeds aan gewerkt. De investeringen die daarmee gemoeid zijn, maken treintickets duur. Op dit moment betaalt een reiziger makkelijk tot vier maal de prijs van een vliegticket om per trein van de ene Europese stad naar de andere te reizen. Reken daarbij dat die treinreiziger vele malen langer onderweg is dan met het vliegtuig en dan valt de trein al snel af als alternatief vervoermiddel voor het vliegtuig.

Dat de hogesnelheidstrein er in het Britse onderzoek zo slecht vanaf komt, is vooral te danken aan haar unieke eigenschap, de snelheid. De Britten rekenen voor dat bij een snelheid tussen drie- en vierhonderd kilometer per uur het milieuvoordeel van de trein ten opzichte van het vliegtuig al verloren gaat. Dat komt door de snel toenemende luchtweerstand bij hoge snelheden. De hogesnelheidstreinen die nu in productie zijn, gaan tussen de driehonderdvijftig en vierhonderd kilometer per uur rijden.

Toch ziet De Decker toekomst voor de hogesnelheidstrein. Immers als die rijdt op duurzaam opgewekte stroom dan kan het ding zo hard door het landschap razen als technisch maar haalbaar is zonder het milieu te schaden. Maar dat zal nog wel verre toekomstmuziek zijn.

Maar ook in de nabije toekomst al kunnen de zeer aerodynamisch vormgegeven hogesnelheidstreinen bijdragen aan de reductie van CO2-uitstoot. Ze kunnen in dat opzicht, volgens De Decker, zelfs goed concurreren met de minder gestroomlijnde traditionele treinen. Maar dan moeten ze wel, net als hun traditionele evenknie, ‘langzaam’ rijden en… véél goedkoper.

Zie ook:

Het kan ook goedkoop én snel!… Deze Duitser doet aan ‘extreme trainsurfing’ op hogesnelheidstrein (de Duitser is overigens niet overleden, zoals in deze film wordt beweerd. Hij heet Alexander Richter en is nog springlevend).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=poNea69VjRk[/youtube]

Lowtech Magazine: “Vliegtuig op wielen.”

Lancaster University: “The European High Speed Network”

Lowtech Magazine: “Alleen een idioot reist per trein”