13 augustus 2009, Theo Ruyter (redactie)

Column: Nooit meer zomer

Hoeveel mensen hebben niet stiekem gezwijmeld bij Rob de Nijs’ klassieker ‘Het Werd Zomer”? Welnu, die onschuldige dromen worden wreed verstoord in een alarmerend artikel in De Telegraaf van vandaag.

Onder de spraakmakende  kop ‘Oudere vrouwen als sekstoerist’ heft een zekere Theo Noten van een tot op heden vrijwel onbekende hulporganisatie het vingertje naar Hollandse dames die vakantieromances aangaan met jonge Afrikaanse mannen. Hij leest de dames de les: “Want in Nederland deel je het bed toch ook niet met een minderjarige jongen?”, spreekt Noten het vrouwvolk vermanend toe.

“Ik was 16 en jij was 28, en van de liefde wist ik nog niet veel, maar ik begreep wat jij me wilde zeggen, ik was geen kind meer, en ‘t werd zomer…” Noten gooit roet in het eten. Is het gedaan met die droom? Wordt het nooit meer zomer…

Volgens het artikel in De Telegraaf maken hulporganisaties zich steeds meer zorgen over wellustige blanke vrouwen van middelbare leeftijd die in Afrikaanse landen zoals Kenia en Gambia een zwarte ‘toyboy’ opdoen. Het zijn vooral Nederlandse dames die daar ‘de markt van bijna gratis seks’ hebben ontdekt. De jongens laten zich volgens het artikel betalen in ‘een etentje, een viersterrenhotel en soms in harde valuta.’

De belangrijkste bron die De Telegraaf aanhaalt, is de Nederlandse tak van Defence for Children, een organisatie die wereldwijd  campagne voert tegen de commerciële seksuele uitbuiting van kinderen. Theo Noten werkt voor die organisatie. Hij verwijst naar onderzoek, waaruit blijkt dat vanuit Europa en de Verenigde Staten steeds vaker gericht naar jongens wordt gezocht door vrouwelijke reizigers.

Jammer dat op de websites van Defence for Children nergens een spoor van onderzoek op dit terrein is te vinden. Toch meent Noten te weten – en De Telegraaf beaamt dat van harte – dat wat een zomerromance lijkt doorgaans ‘niet meer dan ordinaire prostitutie’ is. Noten roept de reisindustrie op om verantwoordelijkheid te nemen en in te grijpen.

Ik heb natuurlijk zijn onderzoek niet gelezen, maar misschien loopt Theo Noten iets te hard van stapel. Moeten de dames werkelijk vrezen voor rechtszaken van getraumatiseerde minnaars? Worden straks alleenreizende vrouwen,al bij het boeken van hun ticket, als ‘hoerenlopers’ aan de schandpaal genageld?  Of heeft hij voldoende harde feiten in handen om zelf harde acties te starten tegen seksuele relaties tussen meer- en minderjarigen?

Ik vermoed zelf dat het blijft bij een lippendienst aan de goede zeden. De goededoelenhandelaar heeft weer wat donaties binnengesleept en de wakkere  krant-in-komkommertijd haar lezers een smeuig bericht verkocht. Wat je noemt: een winwinsituatie.

Theo Ruyter