04 maart 2009, Redactie

Geld goededoelenloterijen schimmig besteed

Het is onduidelijk hoe de miljoenen euro’s van de drie goededoelenloterijen Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij en Sponsor Bingo Loterij worden verdeeld. Die kritiek valt Stichting Doen ten deel. Het fonds van  zou volgens Hessel Abbink Spaink van Applied Ethics Associated niet helder zijn over de wijze waarop de opbrengsten worden toegekend aan goede doelen.

Applied Ethics Associates adviseert over mogelijkheden voor bedrijven om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Eerder bekritiseerde Applied Ethics in De Telegraaf het uitgavenpatroon en het gebrek aan transparantie tussen de overheid en goede doelen. Maar ook de werkwijze en het uitgavenpatroon van Stichting Doen lijken volgens hem bij kleine projecten ‘willekeurig en schimmig’: “Het is alsof je een hand met pepernoten in de samenleving uitstrooit.”

Stichting Doen, een initiatief van de Nationale Postcode Loterij, maakt volgens Applied Ethics onvoldoende duidelijk waarom sommige organisaties geld krijgen, en andere niets. Stichting Doen heeft jaarlijks ongeveer 30 miljoen euro te vergeven aan ongeveer 250 goede doelen.

Ook de hoogte van de donaties is volgens Abbink Spaink nogal arbitrair. “Het zijn mistige afwegingen welke organisaties geld hebben gekregen. Over gemaakte keuzes wordt nauwelijks verantwoording afgelegd. Het goede doel zelf lijkt al voldoende rechtvaardiging te geven, en de activiteiten en organisatiestructuur van de ontvangende ngo’s worden nauwelijks doorgelicht.”

Stichting Doen wil niet inhoudelijk reageren op de bevindingen van Applied Ethics. Een woordvoerster noemt het “een hoop beweringen”. Financieel directeur Jasper Snoek wil niet reageren op “aantijgingen van een meneer die een bureautje heeft opgericht”.

Bron: Spits