13 december 2008, Marjan Smeitink (redactie)

Column: Oude soep in nieuwe zakken

Marjan: "Oude soep"

Marjan: "Sterrenregen"

Ik werk onder meer voor FM Weekly, een blad over filantropie en bestuur. Toen we startten met FM was er enige discussie over de naam. Filantropie Magazine? Deed dat niet te sterk denken aan de weldoeners van honderd jaar geleden: rijke dames die met pannetjes soep langs de minderbedeelden gingen?

De werkgroep Filantropie van de VU krijgt regelmatig dezelfde reactie. Filantropie is een ouderwets woord, terwijl het moderne ‘goed doen’ heel ver af staat van de spreekwoordelijke soep.
In deze decembermaand krijgen we weer een enorme sterrenregen over ons heen. Gelikte acties voor of tegen kindsoldaten, mensenrechten, aids, hulphonden in opleiding, enzovoorts, enzovoorts. Opmerkelijk is de – door mij althans- onvoorziene golf van acties voor de Voedselbanken. Ik zag weinig in de realityserie Effe Geen Cent te Makken, waarin de Frogertjes een maand lang van een bijstandsinkomen moesten rondkomen. Onsmakelijke televisie.
Erg makkelijk, als je geld genoeg achter de hand hebt om de volgende maanden alle gaatjes weer royaal te dichten. Maar zie: de serie werd een groot succes en de Voedselbanken zijn opeens hot. Er is zelfs een enorme toeloop van nieuwe klanten. Blijkbaar hebben René en Natas een taboe geslecht. Vrouwenglossy Linda. komt met een armoede-nummer en stelt duizenden Linda.-pakketten beschikbaar voor klanten van Voedselbanken.
Vanavond is er een feestelijke benefietavond plus veiling (met veel Zeer Rijke Bekende Nederlanders. Mooie initiatieven. Goeie zaak. Sorry, families Froger en De Mol dat ik jullie goede werk onderschat heb. Maar echt verschil met de pannetjes soep zie ik niet.

Dit artikel verscheen eerder in FM Weekly